Greek version of the web-siteEnglish version of the web-site                                       Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do

Αρχική

Ακαδημία

Εκπαιδευτές

Jeet Kune Do

Filipino Kali

Kuntao Silat

Ομαδικά Τμήματα

Ιδιαίτερα Μαθήματα

Βιβλιοθήκη

Άρθρα

Τεχνικές

Σεμινάρια

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία 

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens Greece Official

 

Jeet Kune Do η πολεμική τέχνη του Bruce Lee

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά

 

Τι είναι η Μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do?

Η μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do (Way of the Intercepting Fist, Τζιτ Κουν Ντο) δημιουργήθηκε από τον θρυλικό Bruce Lee (Μπρους Λη). Αποτελεί μία σύγχρονη πολυμορφική μαχητική τέχνη με στόχο την ρεαλιστική εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία μάχης (Ranges: Kicking, Punching, Trapping, Standing Grappling, Ground Fighting) και στην ανάπτυξη των μαχητικών δεξιοτήτων μέσω ουσιαστικής τεχνογνωσίας και έκθεση σε σύγχρονες προπονητικές μεθόδους.

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΗ μαχητική θεωρία του
JKD (Jeet Kune Do) διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που την διέπουν. Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσο αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται η απρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων. Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων και μαχητικής διαπαιδαγώγησης" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανένα περιορισμό σαν το μόνο περιορισμό".

Η μαχητική Τέχνη JKD διαθέτει επίσημη ύλη εξάσκησης (Jun Fan Arts), η ύλη απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα τεχνικών, γυμνασμάτων, προπονητικών μεθόδων και θεωριών όπου αποτελεί το θεμελιώδες οπλοστάσιο του μαχητή. Οι προπονήσεις διεξάγονται με την μορφή
cross-training
(διασταυρωμένη προπόνηση σε πολλαπλά προπονητικά και μαχητικά αντικείμενα), equipment-training (γάντια στόχοι, Thai pads, σάκοι κτλ.) και δίνεται έμφαση στο συχνό sparring με επαφή του ασκούμενου (με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό).


Ο Bruce Lee
διερεύνησε και επηρεάστηκε από διάφορες πολεμικές τέχνες για την δημιουργία της τέχνης Jeet Kune Do,
άντλησε και μετάτρεψε στοιχεία από συνολικά 26 μαχητικά συστήματα όπως: Western Boxing, Western Fencing, French Savate, Japanese Judo, Japanese Jiu-jitsu, Western Wrestling, Muay Thai, Burmese Bando, διάφορα Βόρεια και Νότια στυλ Kung Fu. Είχε στην κατοχή του μία τεράστια σχετική συλλογή βιβλίων και φιλμ καθώς και συναναστράφηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών εκείνης της εποχής, για να φιλτράρει τις θεωρίες του. O Dan Inosanto μετέπειτα πρόσθεσε συμπληρωματικά στοιχεία από Filipino Kali, Filipino Panantukan, Brazilian Jiu-jitsu, Shoot Wrestling και Maphilindo Silat.

Η ύλη πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
1. Τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τους αγκώνες
2. Τεχνικές λακτισμάτων και χτυπημάτων με τα γόνατα
3. Τεχνικές κλειδωμάτων αρθρώσεων
4. Τεχνικές πνιγμών και ασφυξίας
5. Πάλη (όρθια και εδάφους), ρίψεις, τεχνικές takedown και sweeping
6. Kali Weaponry (μονό ραβδί, διπλά ραβδιά, μαχαίρι, Balisong, Tabak Toyok, Sibat, Palm Stick, Kerambit)
7. Ανορθόδοξες τακτικές (Kina Mutai)


Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΚάθε ασκούμενος έχει διαφορετικό σωματότυπο και μαχητικές ικανότητες, μέλημα της τέχνης του JKD είναι ο εντοπισμός των μαχητικών μειονεκτημάτων κάθε ασκούμενου και η ενίσχυση των αθλητικών δεξιοτήτων (Attributes). Ο Bruce Lee θεωρούσε ότι ο μαχητής δεν πρέπει να είναι απλώς ένας καλός τεχνίτης, αλλά ένας ολοκληρωμένος αθλητής με υψηλές δεξιότητες (
συγχρονισμός, χρονισμός, αντοχή, κιναισθητική αντίληψη, εκρηκτικότητα, ακρίβεια, ρυθμός, σωματική και εγκεφαλική ταχύτητα
, κτλ.).


Οι ασκούμενοι ακολουθούν ως καθοδηγητική γραμμή τα εξής: οικονομία ενέργειας, απλότητα, αμεσότητα, αποδοτικότητα, σωστή μηχανική σώματος, συνεχόμενη ροή και αρμονική μετάβαση από ένα μαχητικό πεδίο σε ένα άλλο κτλ. Ένας ασκούμενος στο JKD προετοιμάζεται στο να μπορεί να αντιμετωπίσει μαχητές από άλλες μαχητικές τέχνες, ο Bruce Lee και ο Paul Vunak παρατήρησαν ότι σε αληθινές οδομαχίες κάποιος χάνει συνήθως για
2 κύριους λόγους:


1) Χαμηλές δεξιότητες πχ. Ένας μαχητής υστερεί σε σωματική αντοχή,


2) Άγνοια για το μαχητικό πεδίο του αντιπάλου πχ. Ένας μαχητής εξειδικευμένος σε λακτίσματα, αλλά με μηδαμινή εμπειρία σε μάχη εδάφους.

Στο JKD οι ασκούμενοι είναι πάρα πολύ προσαρμοστικοί και αντιλαμβάνονται την τεχνοτροπία του αντιπάλου άμεσα, έτσι παρασύρουν τον αντίπαλο σε άλλα πεδία όπου έχουν περισσότερες πιθανότητες και επιδεξιότητα.


Η μαχητική Τέχνη του JKD είναι συνεχώς εξελισσόμενη και προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής, άξιοι συνεχιστές της Τέχνης όπως ο Dan Inosanto, Paul Vunak, Burton Richardson έβαλαν τις δικές τους
"πινελιές" ενισχύοντας την αποδοτικότητα της Τέχνης καθώς και προσδίδοντας μία ποικιλομορφία μέσα από το δικό τους πρίσμα.

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΗ εκπαίδευση στο JKD είναι προοδευτική και μπορεί να παρομοιαστεί σαν την εκμάθηση που είχαμε στο σχολείο. Πρώτα ο ασκούμενος μαθαίνει την αλφαβήτα (στάση σώματος, απλά χτυπήματα με τα χέρια και αποκρούσεις), ύστερα μαθαίνει να γράφει λέξεις και προτάσεις (προχωρημένες τεχνικές), ύστερα μαθαίνει να γράφει ενότητες (ελεύθερες τεχνικές), ύστερα μαθαίνει γραμματική και συντακτικό (γυμνάσματα, θεωρίες, στρατηγικές και sparring). Όπως ένας μαθητής γίνεται αυτοδύναμος στο να μπορεί να γράψει μόνος του εκθέσεις, έτσι και ο ασκούμενος στο JKD έχει πάρει όλα τα εφόδια για να μπορεί να μάχεται. Έπειτα ο μαθητής πάει στο πανεπιστήμιο να εξειδικευτεί όπου έχει κλίση, το ίδιο ισχύει για τον ασκούμενο στο JKD, εντοπίζουμε την μαχητική κλίση του ασκούμενου και την ενισχύουμε, εδώ το ταξίδι της αυτοανακάλυψης μόλις αρχίζει...

Το JKD είναι μία εξελικτική διαδικασία και όχι ένα προιόν, το JKD είναι η προσωπική έκφραση του ατόμου και αυτό δεν μπορεί να διδαχτεί. Αυτό που μπορεί να διδαχτεί και διδάσκεται είναι οι
αρχές (Principles) και οι ιδέες (Concepts) που θα οδηγήσουν τον ασκούμενο στην απελευθέρωση από την στείρα απομίμηση μαχητικών τεχνικών. Ο ασκούμενος ακολουθεί 2 παράλληλες πτυχές της Τέχνης:


1)
Self-preservation. Ο ασκούμενος εξασκείται στην αποδοτική αυτοάμυνα, ως πρώτο στόχο.


2) Self-perfection. Ο ασκούμενος εξασκείται στην βελτίωση και τελειοποίηση των μαχητικών ιδιοτήτων του, μέσω εξελιγμένων γυμνασμάτων.


Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΟ Bruce Lee δημιούργησε ένα
οδηγό
4 βημάτων για την επίτευξη της προσωπικής διαφώτισης του ανθρώπινου πνεύματος (4 αρχές που μπορούν πραγματικά να περιγράψουν το νόημα του Jeet Kune Do):

Αναζήτησε την δική σου εμπειρία.
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, σκέφτεται, συλλογίζεται, πράττει διαφορετικά. Δεν υπάρχουν έτοιμες "μαγικές συνταγές" που μπορεί να εφαρμοστούν από όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό. Η αναζήτηση προσωπικών εμπειριών είναι ο μόνος τρόπος αφύπνισης και εξύψωσης της συνειδητότητας!

Απορρόφησε ότι είναι χρήσιμο.
Στην ζωή μας πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλων των ειδών γνώσεων, δίχως παρωπίδες και κρίνοντας ότι είναι χρήσιμο και μας αντιπροσωπεύει να το ενσωματώνουμε σαν βίωμα!

Απέρριψε ότι είναι άχρηστο.
Δίχως ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς ότι θεωρούμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει ή η λειτουργικότητα είναι μηδαμινή (Φυσικά μετά από ανάλυση και σκέψη) το βάζουμε στην άκρη και προχωρούμε ακάθεκτα στην ζωή μας!

Πρόσθεσε ότι είναι πραγματικά δικό σου.
Το προσωπικό στοιχείο, η αυτοδημιουργία είναι στοιχεία που αναδεικνύουν τις ψυχικές δυνάμεις του ατόμου και συμβαδίζουν με τον ψυχισμό που το διακατέχει. Είναι η επισφράγιση της γνώσης μέσα από το προσωπικό πρίσμα, η είσοδος προς την ελευθερία, στην αυτοβούληση, στον αυθορμητισμό και αποτελεί την εγγύηση για μία αρμονική και ήρεμη ζωή!

 

Academy Of Jeet Kune Do Fighting TechnologyΡεαλισμός

Ο Bruce Lee θεωρούσε ότι μία πραγματική μάχη είναι απρόβλεπτη και ότι τα περισσότερα κλασσικά στυλ πολεμικών τεχνών έδιναν έμφαση σε μη αποδοτικές μεθόδους χωρίς ρεαλισμό και αυθορμητισμό. Ο Bruce Lee πίστευε ότι μαχητικά αθλήματα όπως η Πυγμαχία και το Judo είχαν περισσότερη ρεαλιστική εξάσκηση σε σχέση με τα περισσότερα κλασσικά συστήματα. Γιατί; Γιατί είχαν αληθινή επαφή και η εξάσκηση ήταν πιο αυθόρμητη και όχι με εξάσκηση σε φόρμες και άχρηστες κινήσεις. Επίσης ο Bruce Lee έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι πολεμικές τέχνες έχουν μία “παγκοσμιότητα” από την στιγμή που το ανθρώπινο σώμα έχει δύο χέρια και δύο πόδια, τότε υπάρχει μόνο ένα στυλ μάχης, το ανθρώπινο στυλ. Έτσι ο Bruce Lee δημιούργησε την τέχνη Jeet Kune Do, όχι για να κάνει απλή επιλεκτική μίξη τεχνικών και τεχνών αλλά για να θέσει την θεωρία της ανυπαρξίας συγκεκριμένου στυλ και τα πάντα να διέπονται από επιστημονική τεκμηρίωση, με εφαρμογή και χρήση γεωμετρίας και φυσικής στην κινησιολογία, απλότητα στην εκτέλεση, αμεσότητα στην κίνηση και αποδοτικότητα στην μάχη! Το Jeet Kune Do κατά μία έννοια δεν έχει όρους και περιορισμούς, η εξάσκηση γίνεται ως μαχητικό άθλημα με πλήρη επαφή (full contact) και ρεαλιστική προπόνηση cross training (Λακτίσματα, Πυγμαχία, Trapping, Πάλη όρθια και εδάφους). Έτσι ο ασκούμενος στην τέχνη Jeet Kune Do είναι παράλληλα μαχητής, αθλητής και μελετητής! Αυτή η προσέγγιση ήταν εξαιρετικά ριζοσπαστική εκείνη την εποχή και εξακολουθεί ακόμα να είναι σε σχέση με τις κλασσικές πολεμικές τέχνες του σήμερα.

 

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΗ Μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do είναι επίσημα αναγνωρισμένη τέχνη και καταχωρήθηκε στην Ομοσπονδία Kuoshu της Κίνας, στις 27 Μαρτίου 1981. Το Jun Fan Gung Fu είναι ο θεμέλιος λίθος από όπου το Jeet Kune Do (JKD) εξελίσσεται, αν το JKD είναι ένας τρόπος σκέψης, έρευνας και πειραματισμού, τότε οι τέχνες Jun Fan είναι το πρωταρχικό όχημα για να οδηγηθεί κάποιος εκεί. Στο διάστημα 1964-1973 ο Bruce Lee με την βοήθεια του Dan Inosanto (έχοντας το ρόλο του βασικού καταλύτη) ερεύνησαν όλα τα μαχητικά συστήματα που μπορούσαν να ανακαλύψουν. Ανάμεσα σε εκατοντάδες τέχνες επέλεξαν στοιχεία, τεχνικές, μεθόδους προπονήσεων, γυμνάσματα, θεωρίες ή απλώς ιδέες από 26 πολεμικές τέχνες που αποτέλεσαν την βάση του JKD και ένα πλέγμα τεχνικών που δίνει τα απαραίτητα εφόδια σε ένα μαχητή:

 

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens Greece1.Western Boxing
2.Western Fencing (Foil)
3.Northern Praying Mantis
4.Southern Praying Mantis
5.Tai-Chi Chuan (Wu Family style)
6.Paqua
7.Hsing-I
8.Bak-Hoo Pai (White Crane)
Bak-Fu Pai (White Tiger)
9.Eagle Claw
10.Ng Ga Kuen (Five Family System)
11.Ny Ying Ga (Five Animal System)
12.Bak Mei Pai (White Eyebrow)
13.Northern Shaolin
14.Southern Shaolin
15.Bok Pai
16.Law Horn Kuen
17.Chin Na
18.Monkey Style
19.Drunken Style
20.Choy Li Fut
21.Wing Chun
22.Western Wrestling
23.Jiujitsu
24.Eskrima
25.Filipino Sikaran
26.Muay Thai (Thai Boxing)
27.Filipino Kali
(προστέθηκε μετά από τον θάνατο του Bruce Lee)


Υπάρχει η παρεξηγημένη αντίληψη ότι το JKD είναι απλά μία εκλεκτική πρόσμιξη τεχνικών από διάφορες τέχνες, στην πραγματικότητα ο Bruce Lee χρησιμοποίησε αλληλένδετες τεχνικές από διάφορα συστήματα, που ευνοούν την άμεση, αρμονική μετάβαση από τέχνη σε τέχνη, από δομή σε δομή, από πεδίο σε πεδίο κατά την διάρκεια της μάχης και έχουν πλήρη συνοχή μεταξύ τους, αποδοτικότητα, ροή και οικονομία ενέργειας.

 

Ιστορική εξέλιξη της τέχνης

Η τέχνη του JKD είναι μία διαδικασία (process) συνεχιζόμενης εξέλιξης και όχι ένα προιόν (product), ιστορικά η τέχνη έχει 5 χρονικές περιόδους, όπου ο Bruce Lee και οι συνεχιστές του εξέλιξαν την τέχνη:

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens Greece

1.Jun Fan Gung Fu (1959-1962)

Αναπτύχθηκε στο Seattle με βάση τις τέχνες: Wing Chun, Wu Tai Chi Chuan (Ng-ga), Jing Mo Tam Tui, Choy Li Fut, Praying Mantis και Hsing-I, κύριοι ακόλουθοι αυτής της τεχνοτροπίας ήταν ο Jesse Glover, ο James DeMile και ο Taky Kimura.

 

2.Jun Fan Kick Boxing (1962-1967)

Αναπτύχθηκε στο Oakland με βάση το Wing Chun, το Western Boxing (Δυτική Πυγμαχία) και Kick Boxing με επιρροές από Βόρεια συστήματα Kung Fu, Γαλλικό Savate και έμφαση στην ανάπυξη φυσικής κατάστασης (conditioning), κύριος ακόλουθος αυτής της τεχνοτροπίας ήταν ο James Yimm Lee.

 

3.Jeet Kune Do (JKD) (1967-1973)

Αναπτύχθηκε στην China Town του Los Angeles με βάση το Western Boxing ("παλαιά" Δυτική Πυγμαχία) και το Western Fencing (Δυτική Ξιφασκία). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1969 μέχρι τον θάνατο του Bruce Lee το 1973, o Bruce Lee είχε εγκαταλείψει πλήρως την τέχνη του Wing Chun και το μεγαλύτερο μέρος της μεθοδολογίας Trapping! Κύριοι ακόλουθοι αυτής της τεχνοτροπίας ήταν ο Ted Wong, ο Tim Tackett και ο Bob Bremer.

 

4.Jeet Kune Do Concepts (JKD Concepts) (1973-...)

Αναπτύχθηκε μετά τον θάνατο του Bruce Lee, από τους Dan Inosanto, Richard Bustillo και Larry Hartsell με ενσωμάτωση Filipino Kali, Grappling και Thai Boxing. Κύριοι ακόλουθοι αυτής της τεχνοτροπίας είναι μαθητές του Dan Inosanto.

 

5.Contemporary Jeet Kune Do

Σύγχρονα μαχητικά συστήματα Jeet Kune Do που έχουν ως γνώμονα τον ρεαλισμό, την προσαρμοστικότητα και την απόδοση σε καταστάσεις Street Fighting. Αναπτύχθηκαν από τους Paul Vunak, Matt Thornton, Christopher Clugston και πολλούς άλλους...

 

Οι θεωρίες της "παλαιάς" Δυτικής Πυγμαχίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην τέχνη Jeet Kune Do και από τα πιο σημαντικά και εύχρηστα εργαλεία ενός street fighter!

 

Η ύλη της μαχητικής τέχνης Jeet Kune Do προέρχεται 80% από την παλαιά Δυτική Πυγμαχία (Western Boxing), 10% από την Δυτική Ξιφασκία (Western Fencing) και 10% από στοιχεία από διάφορες άλλες πολεμικές τέχνες.

 

Το Jeet Kune Do ΔΕΝ είναι Wing Chun...


Academy Of Jeet Kune Do Fighting TechnologyΜετά το θάνατο του Bruce Lee το 1973 συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός της Τέχνης από τον άξιο συνεχιστή Dan Inosanto, προσθέτοντας στοιχεία από Filipino Kali, Silat κ.α. Ακόμα και σήμερα, οι επόμενες γενεές εκπαιδευτών που στελεχώνουν την Τέχνη, συνεχίζουν αυτή την διαδικασία πειραματιζόμενοι σε τέχνες όπως Brazilian Jiu Jitsu, Sambo, ROSS, Shoot Wrestling κ.α. Όπως καταλαβαίνετε το JKD δεν πρόκειται για μια στάσιμη στείρα τέχνη, αλλά για μια συνεχώς εξελισσόμενη και προσαρμοζόμενη ζωντανή Τέχνη! Η εκμάθησή της είναι μια συνεχόμενη διαδικασία αυτοανακάλυψης και πειραματισμού, μια διαδικασία δίχως τέλος.... Το JKD αποφεύγει τον μιμητισμό και δογματισμό, πρώτιστη προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος, η προσωπική έκφραση και όχι ένα μαζικό προϊόν, η δημιουργία ενός απελευθερωμένου, αυθόρμητου και αυτόβουλου ατόμου. Ενισχύεται η προσαρμοστικότητα και η εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία της μάχης (Λακτίσματα, Γροθιές, Παγιδεύσεις, Πάλη) καθώς και η κατάρτιση για την δημιουργία υψηλής ικανότητας μαχητών, για την αντιμετώπιση ρεαλιστικών street fighting καταστάσεων!

Η μαχητική θεωρία του JKD διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που την διέπουν. Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσο αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται η απρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων. Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανένα περιορισμό σαν το μόνο περιορισμό".

 

Academy Of Jeet Kune Do Fighting TechnologyJeet Kune Do Framework (Αρχές και θεωρίες της τέχνης)

H πολεμική τέχνη JKD διέπεται από τις εξής θεωρίες και αρχές που ακολουθούνται από όλους τους ασκούμενους της τέχνης:


*
Efficiency Όλοι οι μέθοδοι εξάσκησης στο JKD γίνονται με σκοπό την αύξηση της απόδοσης του ασκούμενου σε πραγματικές συμπλοκές αυτοάμυνας.

*
Martial Art Η τέχνη JKD ΔΕΝ είναι μαχητικό αγώνισμα ή άθλημα, είναι Πολεμική Τέχνη υψηλής απόδοσης σε καταστάσεις αυτοάμυνας.

* 4 Parts Of JKD Οι ασκούμενοι στο JKD πιστεύουν ότι μία τεχνική πρέπει να εμπεριέχει τις εξής ιδιότητες:

Efficiency - Αποδοτική κατάληξη στον στόχο.
Directness - Αμεσότητα με φυσικό τρόπο.
Simplicity - Απλότητα στην κίνηση.
Quickness - Γρήγορη δράση, πριν ο αντίπαλος σκεφτεί.


* Non Telegraphic Movement Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνονται χωρίς
"τηλεγράφηση" και εκδήλωση πρόθεσης εκκίνησης βαλιστικών χτυπημάτων, με πλήρη εξάλειψη των περιττών κινήσεων.

* Strong Side Forward Χρήση των πιο συγχρονισμένων όπλων σε μπροστινή θέση ετοιμότητας (πόδι και χέρι), εάν αυτό είναι εφικτό. Δηληδή ο δεξιόχειρας μάχεται με το δεξί πόδι και χέρι μπροστά και ο αριστερόχειρας αντίστοιχα με το αριστερό πόδι και χέρι μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο τα αδύναμα όπλα γίνονται εξίσου δυνατά και ισορροπημένα ενεργειακά. Το μπροστινό χέρι χρησιμοποιείται 80% επιθετικά και 20% αμυντικά. Το πίσω χέρι χρησιμοποιείται 80% αμυντικά και 20% επιθετικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ασκούμενος στην τέχνη JKD είναι εξίσου ικανός σε αριστερή, δεξιά και ουδέτερη θέση ετοιμότητας!

* Longest Weapon To The Closest Target Στόχευση και χρήση με το κοντινότερο όπλο στον κοντινότερο στόχο.

* Non Classical Movement Οι τεχνικές πρέπει να είναι πρακτικές, με ροή και ενστικτώδη αυθορμητισμό, χωρίς να εμπεριέχουν περιττές εντυπωσιακές κινήσεις. Στο
JKD ΔΕΝ υπάρχουν φόρμες ή αλληλουχίες προκαθορισμένων κινήσεων, όπως υπάρχουν σε πολλές τέχνες, αλλά δεν εξομοιώνουν την πραγματική μάχη... Ο ασκούμενος χρησιμοποιεί γυμνάσματα (Drills) με ζωντάνια, ροή και κινητικότητα για την προετοιμασία αντιμετώπισης ρεαλιστικών συμπλοκών.

 

* Use Of Broken Rhythm Χρήση συνεχών αλλαγών ρυθμού κατά την διάρκεια επίθεσης ή αντεπίθεσης, δυσκολέυοντας την θέση του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί. Ο Bruce Lee έλεγε ότι αυτός που μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό, μπορεί να ελέγξει την έκβαση της μάχης...

* Adaptability Οι συμπλοκές είναι αόριστες και απρόβλεπτες, ο ασκούμενος στην τέχνη JKD πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε μαχητική συνθήκη, κατάσταση, στυλ ή αντίπαλο, και να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε τεχνική είναι αποδοτική, χωρίς περιορισμούς, με πλήρη ελευθερία έκφρασης.

 

* Simultaneous Defense & Offense Ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση στον ίδιο χρόνο.

 

* Economy Of Motion Οικονομία και απλότητα στην κίνηση για την αύξηση της ταχύτητας, αμεσότητας και αποτελεσματικότητας.

 

* Energy Conservation H μάχη μπορεί να είναι απρόβλεπτη ως προς την χρονική διάρκεια ή τον αριθμό των αντιπάλων ή των πιθανών πεδίων συμπλοκής. Ο ασκούμενος στην τέχνη JKD προσέχει την διατήρηση αποθεμάτων σωματικής και πνευματικής ενέργειας για την αντιμετώπιση αυτών των πιθανών σεναρίων.


Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens Greece* Immovable Elbow & Knee Theory Εκκίνηση αμυντικών και επιθετικών κινήσεων από κοινή βάση εκκίνησης για εξάλειψη της της τηλεγράφησης και μείωση των περιττών κινήσεων.
 

* Simplicity & Directness Γρήγορη και αποδοτική εκτέλεση τεχνικών με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Ο Bruce Lee έλεγε ότι η απλότητα είναι η μικρότερη απόσταση ανάμεσα σε δύο σημεία.


* Use Of Feints & False Attacks Χρήση ψευδεπιθέσεων για την πρόκληση σύγχυσης, απόσπασης της προσοχής και των αντιδράσεων του αντιπάλου.

* Interceptio
n, Stop Hits & Stop Kicks Η "αναχαίτηση" (Interception)  είναι ο πυρήνας της μαχητικής στρατηγικής στην τέχνη JKD. Ο ασκούμενος μαθαίνει να χτυπάει τον αντίπαλο, εάν αυτό είναι εφικτό, κατά την διάρκεια εκκίνησης μίας επιθετικής κίνησης ή κλεισίματος της απόστασης από τον αντίπαλο.

* Centerline Η χρήση και άμυνα της νοητής κεντρικής κάθετης γραμμής του σώματος είναι σημαντική στρατηγική για να επιβληθεί ο ασκούμενος του JKD στον αντίπαλο (ισορροπία, θέση και μοχλική ικανότητα).

* Alive Footwork Η τέχνη του JKD έχει σχεδιαστεί να υλοποιείται με αυξημένη αθλητική κινητικότητα. Η σωστή κινησιολογία των ποδιών μπορούν να ελέγξει την απόσταση, ρυθμό και χρονισμό της μάχης.

* Focus On Low Line Kicking Εστίαση μόνο σε πρακτικά και καταστρεπτικά χαμηλά λακτίσματα. Ψηλά λακτίσματα αποφεύγονται ως τηλεγραφικά, ανισσόροπα και ανασφαλή.

 

* Six Ranges Of Combat
Weapons
Όπλα
Kicking Λακτίσματα
Punching Πυγμαχία
Trapping Παγιδεύσεις
Stand-up Grappling Όρθια Πάλη
Lay-down Grappling Πάλη Εδάφους
Ο ασκούμενος στην τέχνη JKD πρέπει να είναι ειδήμωνας σε όλα αυτά τα πιθανά πεδία μάχης. Ο
Bruce Lee ήταν πρωτοπόρος στην δημιουργία μίας εκλεκτικής - υβριδικής τέχνης στην παράλληλη εκπαίδευση σε όλα τα μαχητικά πεδία. Το JKD ήταν από τα πρώτα ιστορικά Mixed Martial Arts που δημιουργήθηκαν...


* The Five Ways
Of Attack Ο ασκούμενος στην τέχνη JKD χρησιμοποιεί μεθοδολογία Δυτικής Ξιφασκίας για να επιτεθεί στις εξής χρονικές στιγμές:

Attack On Intention Επίθεση πριν ξεκινήσει ο αντίπαλος
Attack On Preparation Επίθεση όταν ο αντίπαλος τηλεγραφήσει την πρόθεση επίθεσης
Attack
On Delivery Αναχαίτηση της επίθεσης του αντιπάλου κατά την διάρκεια εξέλιξης της επίθεσης με stop hit
Attack
On Completion Ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση όταν η επίθεση του αντιπάλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
Attack
On Recovery Επίθεση κατά την διάρκεια ανάκτησης του αντιπάλου

 

Οι επιθέσεις κατατάσσονται στις εξής 5 μεθόδους:

1. SDA/SAA - Single Direct Attack/Single Angulated Attack Μονή Άμεση Επίθεση/Μονή Γωνιακή Επίθεση
2.
ABC - Attack By Combination Συνδυαστική Επίθεση
3.
ABD - Attack By Drawing Επίθεση με Έκθεση στόχων
4.
PI
A - Progressive Indirect Attack Προοδευτική Έμμεση Επίθεση
5.
HIA/FIA - Hand Immobilization Attack/Foot Immobilization Attack Επίθεση Ελέγχου Χεριών/Επίθεση Ελέγχου Ποδιών

 

Bruce Lee o Φιλόσοφος...

Ο Bruce Lee ήταν μία αναμφισβήτητη ιδιοφυή προσωπικότητα, μία πτυχή που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος είναι ότι ο Lee είχε σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και είχε δημιουργήσει μία σύνθετη προσωπική φιλοσοφία κAcademy Of Jeet Kune Do Fighting Technologyοσμοθεώρησης και προοπτικής του κόσμου που μας περιβάλλει. Σημαντικές επιρροές στις εσωτερικές του αναζητήσεις για την διαμόρφωση των φιλοσοφικών του αξιωμάτων ήταν οι: Lao-Tzu, Chuang-Tzu, Tzu-Yeh, Sun-Tzu, Buddha, Shankara, Confucius, Baruch Spinoza, Rene Descartes, David Hume, Σωκράτης, Ηράκλειτος και γενικότερα οι Αρχαίοι Έλληνες Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι! Οι κυριότερες όμως επιρροές του ήταν οι: Alan Watts, Judi Krishnamurti, οι αδερφοί Suzuki και ο Πλάτωνας! Συμπτωματικά ο Lee έζησε σε μία εποχή κοσμοϊστορικών αλλαγών στο χώρο της Φιλοσοφίας και φυσικά δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Ο Alan Watts ήταν ο πρώτος Δυτικός, εκείνη την εποχή, που προσπάθησε να αναλύσει φιλοσοφία Zen μέσα από το πρίσμα του Δυτικού πολιτισμού, Ο Judi Krishnamurti μιλούσε για την απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος... Ο Lee είχε μανία με τα βιβλία και η βιβλιοθήκη του ήταν πλουσιότατη σε τέτοιου είδους αναγνώσματα, ακόμα διέθετε σε ηχητικές κασέτες τις διαλέξεις του Alan Watts!

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΕίχε κυριευτεί σε τέτοιο βαθμό με την μελέτη φιλοσοφίας, όπου σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του διαφώνησε με ένα καθηγητή του σε ένα θέμα ανάλυσης Koan από Zen, o Lee έφυγε από το έδρανο του, πήγε και ανέβηκε μπροστά στην έδρα του καθηγητή, και μπροστά στα έκθαμβα μάτια του καθηγητή του και των συμμαθητών του άρχισε να αναλύει την δική του εκδοχή στο ζήτημα!!!

Η Μαχητική Φιλοσοφία του Bruce Lee, την οποία είχε ονομάσει Jeet Kune Do, ασχολείται με το άτομο, την προσωπική έκφραση, την στιγμιαία και αρμονική προσαρμοστικότητα στην ζωή του ανθρώπου, μέσα από αυτή την διαδικασία, ο Lee πίστευε, ότι κάποιος μπορεί να ξεπεράσει την "αντιπαλότητα" οποιασδήποτε μορφής (ανασφάλεια, άγχος, εγωισμός κτλ.)

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΚλείστε τα μάτια σας για ένα λεπτό και προσπαθήστε να ΜΗΝ κάνετε καθόλου σκέψεις... Αδύνατο!!! Ακατάπαυστα περνάνε παρορμήσεις, ασυνάρτητες, συναισθηματικές και κάποιες λογικές ελεγχόμενες σκέψεις. Το
Wu-Hsin (No-mindedness) είναι μία κατάσταση όπου προσπαθούμε να μετριάσουμε αυτήν την υπερβολική πνευματική προσπάθεια! Έναυσμα για αυτό το σκεπτικό αποτέλεσε το παράδειγμα μέσα στους διάλογους του Πλάτωνα, όπου δύο άλογα τραβάνε μία άμαξα σε δύο αντίθετες πλευρές, κρατώντας την ακίνητη. Μεταφορικά σημαίνουν την πόλωση του Συναισθηματικού και Λογικού Νου, με αποτέλεσμα την ακινησία του πνεύματος! Για να επιτευχθεί το Wu-Hsin χρειάζεται το Wu-Wei (non-striving
) η αποβολή της υπερβολικής συνειδητότητας και υπερανάλυσης! Αφήνοντας τον εαυτό μας να δρα ελεύθερα, με πράξεις πηγαίες, αυθόρμητες, γεμάτο δυναμισμό, φέροντας την σφραγίδα του πραγματικού εαυτού μας! Όπως ένα φύλλο δένδρου πέφτει στο νερό και σχηματίζονται κύκλοι, έτσι πρέπει να είναι ο Νους μας, σε ροή, αρμονική ισορροπία και δίχως αντίσταση!

 

Ο σύγχρονος άνθρωπος βλέπει τα πάντα μέσα από το πρίσμα του Εγώ, για αυτό το λόγο περνάει κρίσεις σε σχέσεις φιλίας, ανθρώπινης επαφής, σχέσης με το άλλο φύλλο, εργασίας κτλ. Η ανθρώπινη επαφή στην αγνή της μορφή είναι σπάνια, ηθικές αξίες και ιδανικά έχουν αλλοιωθεί, ο Lee έλεγε δίνοντας έμφαση ότι: "Το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να μπορείς να εκφράσεις ειλικρινά τον εαυτό σου..." Σκεφτείτε το! Πίστευε ότι η ζωή είναι μία συνεχόμενη διαδικασία συσχέτισης. Ο άνθρωπος ζει μέσα σε σχέσεις και μέσα από τις σχέσεις αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε! Σχέσεις δύο συνανθρώπων, συζύγων, γονέων - παιδιών ολοκληρώνουν το άλλο μισό κομμάτι που λείπει από τον εαυτό μας. Οι εμπειρίες που αποκομίζουμε μέσα από αυτές τις σχέσεις διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία και μας επιμορφώνουν. Το να ζεις, να νοιώθεις, να αισθάνεσαι, να αναλύεις, να κρίνεις είναι πιο σημαντικό και ουσιώδες από το απλώς να πράττεις. Η συναίσθηση ότι κάθε στιγμή της ζωής πρέπει να την απολαμβάνουμε, γιατί είναι μοναδική, ανεπανάληπτη και απόλυτα προσωπική!

 

Academy Of Jeet Kune Do Fighting TechnologyΟ Lee θεωρούσε την φύση του Νερού σαν τον απόλυτο αντικατοπτρισμό των ιδιοτήτων ενός μαχητή και προπαντός ενός ανθρώπου! Το Νερό είναι η πιο μαλακή ουσία στην Γη που μπορεί να διεισδύσει μέσα σε σκληρότερες ουσίες, δεν μπορούμε να το πιάσουμε στο χέρι μας, αντιδρά αρμονικά όταν το αγγίξουμε, χωρίς να αντιδρά και παίρνει το σχήμα το σχήμα οπουδήποτε δοχείου το βάλουμε μέσα. Μεταφορικά η προσαρμοστικότητα, η μη αντίδραση, η ροή, η ευκαμψία, η υποχωρητικότητα, η διεισδυτικότητα είναι έννοιες που για τον Lee αποτέλεσαν αξιώματα για να χτίσει το JKD!

Στο JKD δεν είναι το πόσα έχεις μάθει, αλλά πόσα έχεις απορροφήσει από αυτά που έχεις μάθει. Δεν είναι το πόση γνώση έχεις αποκομίσει, αλλά το τι πραγματικά μπορείς να εφαρμόσεις είναι που μετράει. Το να ΕΙΣΑΙ αξίζει περισσότερο από το να ΚΑΝΕΙΣ!

 

Ο Lee θεωρούσε το JKD την Τέχνη της Ψυχής! Η δημιουργία στην Τέχνη είναι το ψυχικό ξεδίπλωμα της προσωπικότητας, η επίδραση της, είναι η εμβάθυνση της προσωπικής διάστασης της ψυχής. Η Τέχνη του JKD είναι απλά η απλοποίηση, το να ΕΙΣΑΙ ο εαυτός σου, σκοπός είναι η εκμηδένιση του Εγώ, ο έλεγχος και το ξεπέρασμα των εσωτερικών παρορμήσεων, προϊόντα των ενστίκτων της αυτοεπιβίωσης, όπως ο θυμός, η οργή, το μίσος, ο φόβος... Η εκμάθηση στο JKD δεν είναι θέμα αναζήτησης γνώσης ή συσσώρευσης ιδανικών λύσεων, είναι η ανακάλυψη των αιτιών της αγνοίας μας...

Εκπαίδευση στην Ακαδημία

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do απευθύνεται σε ανθρώπους που αναζητούν σωστή και αποδοτική μαχητική κατάρτιση σε όλους τAcademy Of Jeet Kune Do Fighting Technologyους πιθανούς μαχητικούς τομείς (Λακτίσματα, Πυγμαχία, Kick Boxing, Trapping, Όρθια Πάλη, Πάλη Εδάφους, Μάχη Εδάφους, Μαζικές Επιθέσεις και Όπλα).

Οι προπονήσεις διεξάγονται πάντοτε σε ολιγομελή ομαδικά τμήματα έτσι ώστε οι εκπαιδευτές να μπορούν να καθοδηγούν τους ασκούμενους σε προσωπικό επίπεδο για την πιο σωστή και λειτουργική πρόοδό τους. Με αυτόν τον τρόπο, με προσωπική επίβλεψη και καθοδήγηση, η εξέλιξη του ασκούμενου γίνεται πιο αποδοτικά και πιο ταχύρυθμα.

Στην τέχνη Jeet Kune Do λαμβάνονται σοβαρά υπ όψει οι ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, ο σωματότυπος και η εκάστοτε φυσική κατάσταση, έτσι ώστε ο κάθε ασκούμενος να μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα με το επίπεδο δεξιοτήτων που ήδη βρίσκεται (Attributes), να νιώθει άνετα και δημιουργικά με την εκτέλεση των ασκήσεων, χωρίς να νιώθει ότι βρίσκεται σε μία μάζα ασκούμενων που παραμελείται προσωπικά και ακολουθεί τυφλά υποδείξεις!

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΟι ομαδικές προπονήσεις διεξάγονται σε φιλικό περιβάλλον, με σοβαρότητα και προσήλωση στις Τέχνες με χρήση πάντοτε του κατάλληλου προστατευτικού και προπονητικού εξοπλισμού κατά περίπτωση. Η Ακαδημία διαθέτει σύγχρονο και επαρκή προπονητικό εξοπλισμό για την κάλυψη όλων των προπονητικών μεθόδων που ασκούνται.

Οι ασκούμενοι εξελικτικά ακολουθούν δύο παράλληλες προπονητικές κατευθύνσεις στην Ακαδημία:

i) Self Preservation (Αυτοπροστασία)
Η μαχητική τέχνη Jeet Kune Do και το σύστημα PFS RAT είναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο αποδοτικές και ταχύρυθμες μεθόδους αυτοπροστασίας (Street Fighting), οι ασκούμενοι καταρτίζονται στην αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου συμπλοκής με έναν ή περισσότερους αντιπάλους με ασκήσεις ρεαλιστικής εξομοίωσης για την απόκτηση επίγνωσης των σωστών τρόπων αντιμετώπισης των καταστάσεων καθώς και των κινδύνων που διατρέχουν. Το οπλοστάσιο του ασκούμενου περιλαμβάνει κάθε είδους τεχνοτροπίες χωρίς περιορισμούς (τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τους αγκώνες, πυγμαχία, Kick Boxing, τεχνικές λακτισμάτων και χτυπημάτων με τα πόδια και τα γόνατα, τεχνικές κλειδωμάτων και εξαρθρώσεων, τεχνικές πνιγμών και ασφυξίας, πάλη (όρθια και εδάφους), ρίψεις, τεχνικές takedown και sweeping, καθώς και ανορθόδοξες μεθόδους χτυπήματα με το κεφάλι, Kina Mutai κτλ.).

ii) Self Perfection (Αυτοτελειοποίηση)
Οι ασκούμενοι διαπαιδαγωγούνται σε
σύγχρονες μεθόδους προπονησιολογίας (Body Weight Exercises, Isometrics, Isotonics, Isokinetics, Body Resistance Exercises, Core Stability Exercises, MMA Circuits) για την υγιή και αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος, για την επίτευξη υψηλής αεροβικής και αναεροβικής ικανότητας, καθώς και για την απόκτηση αυτογνωσίας λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και θωράκιση από μικροτραυματισμούς.

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens GreeceΕπιπρόσθετα η Φιλιππινέζικη μαχητική τέχνη
Filipino Kali (άοπλα και ένοπλα) ενισχύει τις αθλητικές και μαχητικές δεξιότητες των ασκούμενων καθώς και αποτελεί το σημείο αιχμής για την σωστή κατάρτιση χρήσης και αντιμετώπισης όπλων (Single Stick, Double Sticks, Single Knife, Double Knives, Kerambit, Palm Stick, Staff, Tabak Toyok κ.α.). Η άοπλη μαχητική εκπαίδευση (ονομάζεται Pangamut) περιλαμβάνει τα εξής υποσυστήματα: Panantukan, Pananjakman, Sikaran, Dumog, Kina Mutai και Kaukit.

Η
πάλη (όρθια και εδάφους
) έχει στοιχεία από Jun Fan Grappling, Machado Brazilian Jiu Jitsu, Sambo, CSW, Dumog και Western Wrestling. Στατιστικά ένα μεγάλο μέρος των συμπλοκών καταλήγουν στο παλαιστικό πεδίο, έτσι κρίνεται απαραίτητη η ενασχόληση σε αυτό το πεδίο, επίσης η πάλη αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους ανάπτυξης της φυσικής κατάστασης και ενίσχυσης της σπονδυλικής στήλης.

 

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!

 

 

 

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens Greece

 

Εγγραφείτε στο Facebook Page της Ακαδημίας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις δραστηριότητες και τα σεμινάρια που διοργανώνονται.