Σχολή πολεμικών τεχνών Καισαριανή Βύρωνας Παγκράτι Καρέας Ζωγράφου

Greek version of the web-siteEnglish version of the web-site

Stability Ball

 

Γνωστή ως "Stability Ball" και ως "Swiss Ball" (Ελβετική μπάλα), η Fitball δημιουργήθηκε το 1963 από τον Ιταλό κατασκευαστή πλαστικών, Aquilino Cosani. Τελειοποίησε μια διαδικασία παραγωγής μεγάλων πλαστικών μπαλών, που ήταν ελαστικές και ανθεκτικές στη διάτρηση.

Αυτές οι μπάλες, αρχικά γνωστές ως "Pezzi balls", ήταν οι πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικά προγράμματα για νεογέννητα και βρέφη από την Mary Quinton, μια Βρετανή φυσιοθεραπεύτρια που εργαζόταν στην Ελβετία.

Αργότερα η Dr. Susanne Klein-Vogelbach, διευθύντρια της Σχολής Φυσιοθεραπείας στη Βασιλεία της Ελβετίας, ενσωμάτωσε τη χρήση της μπάλας σε ασκήσεις ως μέσο θεραπείας νευροαναπτυξιακών παθήσεων.

Βασισμένη στο σκεπτικό της λειτουργικής κινητικής, η Klein-Vogelbach χρησιμοποίησε τις μπάλες αυτές για να θεραπεύσει ενήλικες από ορθοπεδικά ή ιατρικά προβλήματα. Ο όρος "Swiss Ball" (Ελβετική μπάλα) χρησιμοποιήθηκε όταν Αμερικανοί φυσικοθεραπευτές ενσωμάτωσαν τις τεχνικές αυτές στις δικές τους αφού είδαν τα αποτελέσματα που είχαν στην Ελβετία.

Σήμερα οι ασκήσεις αυτές καθώς και πολλές άλλες χρησιμοποιούνται στην αθλητική προπόνηση, στο πλαίσιο της γενικής καλής φυσικής κατάστασης και έχουν ενσωματωθεί σε προγράμματα όπως η yoga και το pilates.

Η Fitball θα πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος. Για να επιλέξετε την κατάλληλη Fitball για το σώμα σας, θα πρέπει όταν κάθεστε πάνω της, τα γόνατά σας να σχηματίζουν ορθή γωνία.