Greek version of the web-siteEnglish version of the web-site                                       Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do

Αρχική

Ακαδημία

Εκπαιδευτές

Jeet Kune Do

Filipino Kali

Kuntao Silat

Ομαδικά Τμήματα

Ιδιαίτερα Μαθήματα

Βιβλιοθήκη

Άρθρα

Τεχνικές

Σεμινάρια

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία 

 

 

Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do ΑθήναΕντατικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

Contemporary Jeet Kune Do Οκτώβριος 2015

 

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do θα διοργανώσει για τον μήνα Οκτώβριο 2015 ειδικό ταχύρυθμο εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ομαδικών προπονήσεων, με τους εκπαιδευτές: Ευάγγελο Ζορμπά και Λευτέρη Κασφίκη, με κάλυψη συγκεκριμένων θεματικών προπονητικών ενοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην μαχητική τέχνη Contemporary Jeet Kune Do (Σύγχρονο Τζιτ Κουν Ντο)!

 

Η μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do (Way of the Intercepting Fist, Τζιτ Κουν Ντο) δημιουργήθηκε από τον θρυλικό Bruce Lee (Μπρους Λη). Αποτελεί μία σύγχρονη πολυμορφική μαχητική τέχνη με στόχο την ρεαλιστική εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία μάχης (Ranges: Kicking, Punching, Trapping, Standing Grappling, Ground Fighting) και στην ανάπτυξη των μαχητικών δεξιοτήτων μέσω ουσιαστικής τεχνογνωσίας και έκθεση σε σύγχρονες προπονητικές μεθόδους.

Η μαχητική θεωρία του
JKD (Jeet Kune Do) διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που την διέπουν. Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσο αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται η απρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων. Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων και μαχητικής διαπαιδαγώγησης" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανένα περιορισμό σαν το μόνο περιορισμό".

 

Έναρξη προγράμματος: Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2015 (Ώρες: 19:00-20:30). Η εκπαίδευση θα διεξάγεται στην Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (Ώρες: 19:00-20:30).

 

Στόχος της Ακαδημίας είναι η σωστή και ταχύρυθμη ανάπτυξη και εξέλιξη των ψυχοσωματικών δεξιοτήτων του ασκούμενου (Attributes), έκθεση σε σύγχρονες αποδοτικές μεθόδους προπονησιολογίας και τεχνοτροπιών, μαχητική εξοικίωση σε όλα τα πιθανά μαχητικά πεδία και ουσιαστική διαπαιδαγώγηση για την εξύψωση της ανθρώπινης υπόστασης. Μακριά από στείρα στερεότυπα ανούσιας μυθοπλασίας και ημιμάθειας…

Οι ομαδικές προπονήσεις διεξάγονται σε φιλικό περιβάλλον, με σοβαρότητα και προσήλωση στις Τέχνες με χρήση πάντοτε του κατάλληλου προστατευτικού και προπονητικού εξοπλισμού κατά περίπτωση. Η Ακαδημία διαθέτει σύγχρονο και επαρκή προπονητικό εξοπλισμό για την κάλυψη όλων των προπονητικών μεθόδων που ασκούνται.

Cross Training Προπόνηση Πολεμικών ΤεχνώνΤα ενεργά μέλη της Ακαδημίας ΔΩΡΕΑΝ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο και τον εξοπλισμό της Ακαδημίας πριν από την έναρξη των ομαδικών προπονήσεων (Ώρες: 18:30-19:00) για επιπλέον ενισχυτική ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης Combative Fitness με την χρήση σύγχρονου προπονητικού εξοπλισμού όπως Kettlebells, TRX Suspension, Stability Ball, Medicine Ball, Battle Ropes, Dumbbells κ.α., καθώς και διεξαγωγή ειδικών προπονητικών MMA Circuits!

 

Προτεινόμενος εξοπλισμός: Γάντια MMA και προστατευτική μασέλα.

 

Ακόμα η Ακαδημία προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στον Ετήσιο Κύκλο Σεμιναρίων 2015 με τον εκπαιδευτή της Ακαδημίας Ευάγγελο Ζορμπά για όλα τα ενεργά μέλη της Ακαδημίας, καθώς και έκπτωση στα σεμινάρια με εκπαιδευτές από το εξωτερικό.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος του Οκτωβρίου 2015 οι συμμετέχοντες θα λάβουν
πιστοποιητικό συμμετοχής από την Ακαδημία!
 

Επίσης παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Private Training στην Ακαδημία πρωινά, απογευματινά, βραδυνά (Δευτέρα έως Σάββατο), με τον εκπαιδευτή Ευάγγελο Ζορμπά! Περισσότερες πληροφορίες

 

* Το εντατικό πρόγραμμα του Οκτωβρίου 2015 θα έχει αυστηρά περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:

 

Εκπαιδευτής Ευάγγελος Ζορμπάς, τηλ.: 6946781911 (τηλεφωνική επικοινωνία μόνο καθημερινές πρωινές ώρες 10:00-12:00) Instructor Vagelis Zorbas in Facebook

 

Μπορείτε επίσης να δηλώσετε συμμετοχή για το πρόγραμμα του Οκτωβρίου 2015 στο Facebook Event:

* Η Ακαδημία δέχεται ως μέλη, άτομα άνω των 18 ετών, άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου επιπέδου και εμπειρίας, κατόπιν αποδοχής από τους εκπαιδευτές της Ακαδημίας μέσω προσωπικής συνέντευξης με τον ενδιαφερόμενο ή την ενδιαφερόμενη.
 

Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do Αθήνα

Ιστορική εξέλιξη της τέχνης Jeet Kune Do
Η τέχνη του JKD είναι μία διαδικασία (process) συνεχιζόμενης εξέλιξης και όχι ένα προιόν (product), ιστορικά η τέχνη έχει 5 χρονικές περιόδους, όπου ο Bruce Lee και οι συνεχιστές του εξέλιξαν την τέχνη:

1. Jun Fan Gung Fu (1959-1962)
Αναπτύχθηκε στο Seattle με βάση τις τέχνες: Wing Chun, Wu Tai Chi Chuan (Ng-ga), Jing Mo Tam Tui, Choy Li Fut, Praying Mantis και Hsing-I, κύριοι ακόλουθοι αυτής της τεχνοτροπίας ήταν ο Jesse Glover, ο James DeMile και ο Taky Kimura.

2. Jun Fan Kick Boxing (1962-1967)
Αναπτύχθηκε στο Oakland με βάση το Wing Chun, το Western Boxing (Δυτική Πυγμαχία) και Kick Boxing με επιρροές από Βόρεια συστήματα Kung Fu, Γαλλικό Savate και έμφαση στην ανάπυξη φυσικής κατάστασης (conditioning), κύριος ακόλουθος αυτής της τεχνοτροπίας ήταν ο James Yimm Lee.

3. Jeet Kune Do (JKD) (1967-1973)
Αναπτύχθηκε στην China Town του Los Angeles με βάση το Western Boxing ("παλαιά" Δυτική Πυγμαχία) και το Western Fencing (Δυτική Ξιφασκία). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1969 μέχρι τον θάνατο του Bruce Lee το 1973, o Bruce Lee είχε εγκαταλείψει πλήρως την τέχνη του Wing Chun και το μεγαλύτερο μέρος της μεθοδολογίας Trapping! Κύριοι ακόλουθοι αυτής της τεχνοτροπίας ήταν ο Ted Wong, ο Tim Tackett και ο Bob Bremer.

4. Jeet Kune Do Concepts (JKD Concepts) (1973-...)
Αναπτύχθηκε μετά τον θάνατο του Bruce Lee, από τους Dan Inosanto, Richard Bustillo και Larry Hartsell με ενσωμάτωση Filipino Kali, Grappling και Thai Boxing. Κύριοι ακόλουθοι αυτής της τεχνοτροπίας είναι μαθητές του Dan Inosanto.

5. Contemporary Jeet Kune Do
Σύγχρονα μαχητικά συστήματα Jeet Kune Do που έχουν ως γνώμονα τον ρεαλισμό, την προσαρμοστικότητα και την απόδοση σε καταστάσεις Street Fighting. Αναπτύχθηκαν από τους Paul Vunak, Matt Thornton, Christopher Clugston και πολλούς άλλους...

Οι θεωρίες της "παλαιάς" Δυτικής Πυγμαχίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην τέχνη Jeet Kune Do και από τα πιο σημαντικά και εύχρηστα εργαλεία ενός street fighter!

Η ύλη της μαχητικής τέχνης Jeet Kune Do προέρχεται 80% από την παλαιά Δυτική Πυγμαχία (Western Boxing), 10% από την Δυτική Ξιφασκία (Western Fencing) και 10% από στοιχεία από διάφορες άλλες πολεμικές τέχνες.

Μπρους Λη Λι Τζιτ Κουν ΝτοΟ Bruce Lee διερεύνησε και επηρεάστηκε από διάφορες πολεμικές τέχνες για την δημιουργία της τέχνης Jeet Kune Do, άντλησε και μετάτρεψε στοιχεία από συνολικά 26 μαχητικά συστήματα όπως: Western Boxing, Western Fencing, French Savate, Japanese Judo, Japanese Jiu-jitsu, Western Wrestling, Muay Thai, Burmese Bando, διάφορα Βόρεια και Νότια στυλ Kung Fu. Είχε στην κατοχή του μία τεράστια σχετική συλλογή βιβλίων και φιλμ καθώς και συναναστράφηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών εκείνης της εποχής, για να φιλτράρει τις θεωρίες του. O Dan Inosanto μετέπειτα πρόσθεσε συμπληρωματικά στοιχεία από Filipino Kali, Panantukan, Brazilian Jiu-jitsu, Shoot Wrestling και Silat.

Άγνωστη πτυχή της ζωής του Sijo Bruce Lee είναι ότι υπήρξε ασκούμενος στην Ινδονησιακή πολεμική τέχνη Kuntao Silat για 3 χρόνια! Ακόμα μία άγνωστη πτυχή της ζωής του Sijo Bruce Lee είναι ότι υπήρξε πρωταθλητής στο Hong Kong το 1958 στο πρωτάθλημα πυγμαχίας εφήβων!

Τι είναι το Trapping;
Το Trapping είναι ο στιγμιαίος μερικός έλεγχος και ακινητοποίηση των μελών του αντιπάλου σε μεσαία και κοντινή απόσταση μάχης, στην τέχνη του JKD αυτό ονομάζεται Επίθεση Ακινητοποίησης (
IA - Immobilization Attack) και έχει 4 παρακλάδια:

HIA – Hand Immobilization Attack Επίθεση Ελέγχου Χεριών
HIA – Hair Immobilization Attack Επίθεση Ελέγχου Μαλλιών-Κρανίου
FIA – Foot Immobilization Attack Επίθεση Ελέγχου Ποδιών
Jam Επίθεση Ελέγχου Κορμού Σώματος

Οι επιθέσεις ακινητοποίησης στο JKD οδηγούν στις εξής συνέχειες επίθεσης:
a) Locking
b) Choking
c) Throwing
d) Takedowns
e) Punching/Striking
f) Kicking/Kneeing

Το πρόβλημα με το Trapping
Ο Matt Thornton, ένας από τους σύγχρονους συνεχιστές του JKD, έθεσε το εξής ερώτημα: “Γιατί δεν υπάρχει χρήση Trapping σε αγώνες UFC ή MMA;”

Η απάντηση βρίσκεται στην ανθρώπινη φυσιολογία... Το Trapping απαιτεί υποχρεωτικά σύνθετες και λεπτές κινητικές δεξιότητες και λειτουργίες του νευρικού συστήματος (
Complex Motor Skills, Fine Motor Skills). Οι σύνθετες και λεπτές δεξιότητες λειτουργούν άψογα σε κατάσταση ηρεμίας 60-80 bpm (καρδιακοί παλμοί), δυστυχώς οι λεπτές δεξιότητες χάνονται πάνω από 115 bpm και οι σύνθετες δεξιότητες χάνονται πάνω από 145-155 bpm

Όταν το σώμα βρεθεί σε
175 bpm και άνω ενεργοποιούνται οι γενικές κινητικές δεξιότητες (Gross Motor Skills), όπου το σώμα μπαίνει σε κατάσταση στρες, σε αυτήν την κατάσταση είναι αδύνατη η υλοποίηση Trapping μεθοδολογίας...

Το Trapping στο JKD
Ο ασκούμενος στην τέχνη JKD εξοικειώνεται στο να λειτουργεί σε
115-145 bpm όπου το νευρικό και μυικό σύστημα έχουν πλήρη απόδοση, με έλεγχο της αναπνοής, με την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και με την ανάπτυξη δεξιοτήτων διατήρησης της ενέργειας (Energy Conservation Attribute).

Τζιτ Κουν Ντο Αθήνα ΕλλάδαΟ ασκούμενος στην τέχνη JKD κάνει περιορισμένη χρήση Trapping μόνο όταν αυτό απαιτείται! Η ύλη Trapping στο JKD όντως εμπεριέχει στοιχεία Wing Chun όμως με ριζικές δομικές μετατροπές που είχε κάνει ο Bruce Lee, καθώς εμπεριέχει και στοιχεία Trapping από Praying Mantis και από Tai Chi Chuan...

Ο Bruce Lee θεωρούσε το Trapping του Praying Mantis Kung Fu πιο αποδοτικό από το Trapping του Wing Chun και το έθεσε ως στρατηγική στο JKD για εισόδους (Entries) και για Έμμεση Προοδευτική Επίθεση (PIA – Progressive Indirect Attack)!

Σημειωτέον στο σύγχρονο JKD (Contemporary JKD) έχουν προστεθεί στοιχεία Trapping και από Filipino Kali και Silat…

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Bruce Lee από το 1969 μέχρι τον θάνατο του είχε εγκαταλείψει πλήρως την τέχνη του Wing Chun και το μεγαλύτερο μέρος της μεθοδολογίας Trapping, και είχε αντικατασταθεί με μεθοδολογίες επιθέσεων Δυτικής Ξιφασκίας (Western Fencing), υψηλότερης απόδοσης και εργονομίας, η αναχαίτιση (Interception) είχε πλέον γίνει η ναυαρχίδα της στρατηγικής του...

Η αναχαίτιση (Interception), η βαλλιστική πυγμαχία, το Clinch και το Infighting αποτελούν την στρατηγική του JKD μαχητή...

 

Το μαχητικό πεδίο ακινητοποιήσεων (Trapping Range) είναι κοινό στρατηγικό στοιχείο στις μαχητικές τέχνες Jeet Kune Do και Filipino Kali...

Ο στιγμιαίος μερικός έλεγχος των μελών του αντιπάλου (Immobilization Attack) δίνει την ευκαιρία στον μαχητή να εισέλθει με ασφάλεια σε κοντινό πεδίο μάχης σώμα με σώμα, ώστε να χρησιμοποιήσει καταιγιστικά εργαλεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα και το κεφάλι...


Αν κάποιος διαβάσει τα βιβλία που βασίζονται στις σημειώσεις του Bruce Lee, το "Tao Of Jeet Kune Do" και το "Bruce Lee's Commentaries On The Martial Way" θα εκπλαγεί από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά πάνω στην τέχνη του Wing Chun και το 99% των αναφορών είναι αποκλειστικά σε θέματα πυγμαχίας και ξιφασκίας...

 

 

Academy Map

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, Καισαριανή (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής). Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).


Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο
10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας).


Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.
Academy's Google Map

 

Εγγραφείτε στο Facebook Page της Ακαδημίας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις δραστηριότητες και τα σεμινάρια που διοργανώνονται.

Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do Αθήνα